browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Kerken en kloosters

Door de eeuwen heen heeft de Cypriotische bevolking voornamelijk het Grieks-Orthodoxe, christelijke geloof belijd. Na de oorspronkelijke verering van natuurgoden en de later de Griekse goden, werd Cyprus in de 4e eeuw voor Christus tot het christendom bekeerd. Sergius Paulus, de Romeinse proconsul werd door de apostelen Paulus en Barnabas tot het christendom bekeerd en zo werd Cyprus het eerste land in de geschiedenis dat door een christen werd bestuurd.

Daardoor zijn er veel kloosters en kerkjes onstaan. In veel kerkjes zijn nog zeer oude fresco's aamnwezig.

Het bekendste kloosters is het Kykos Het Kykko klooster, dat hoog in de Troodos-bergen ligt, is het belangrijkste en het beroemdste klooster op Cyprus. Het is in het jaar 1100, tijdens het bewind van de Byzantijnse keizer Alexios Comnenus, gesticht. Het klooster beschikt over een collectie zeldzame en kostbare iconen (waaronder een icoon van de hand van de evangelist Lucas). In een aantal van de kloosters (waaronder het Kykko-klooster) wordt nog steeds, net als eeuwen geleden, wijn geproduceerd.

De meeste kerken en kloosters worden op slot gehouden vanwege de waardevolle en kostbare iconen en fresco's. Bezoekers die een kerk willen bezoeken adviseren wij in het plaatselijke café naar de priester te vragen of degene die voor de kerk verantwoordelijk is.